Αντλίες θερμότητας

Αντλία θερμότητας: Τα πάντα για τον νέο τρόπο θέρμανσης

Αντλία θερμότητας:  Οι νέες συνθήκες ακρίβειας στον χώρο της ενέργειας οδηγούν τον καταναλωτή στην αναζήτηση νέων, εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης και εξοικονόμησης. Αν στην ακρίβεια προσθέσουμε και το οικολογικό πνεύμα, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως η εξεύρεση νέων μεθόδων αποτελεί μονόδρομο. Στην σπαζοκεφαλιά αυτή του Έλληνα φορολογούμενοι η απάντηση είναι η αντλία θερμότητας!

Με πολλαπλές δυνατότητες, μία αντλία μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα όπως η οικονομική κατανάλωση, η αποτελεσματική θέρμανση και όχι μόνο. Παράλληλα, προστατεύει το περιβάλλον καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο, γνωστό μέσο θέρμανσης.

Τι είναι οι αντλίες θερμότητας και πως τις εγκαθιστούμε στον χώρο μας

Με δυο λόγια, οι αντλίες θερμότητας είναι ένα σύστημα θέρμανσης, με μεγάλο εύρος εφαρμογών που καλύπτει τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε σπιτιού, ενώ παράλληλα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η λειτουργία του βασίζεται στην τεχνολογία που επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης. Πρόκειται για μια τεχνολογία βασισμένη πάνω στις ίδιες αρχές με αυτές του μηχανισμού των ψυγείων, των κλιματιστικών κ.λπ. που ονομάζεται ψυκτικός κύκλος. Ο εξωτερικός αέρας διαπερνά την αντλία θερμότητας, αποκτά την επιθυμητή θερμοκρασία και διοχετεύεται στο εσωτερικό του σπιτιού, για την κεντρική θέρμανση και τη θέρμανση του νερού.

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε αντλίες θερμότητας σε κάθε τύπο σπιτιού εύκολα, γρήγορα και το πιο σημαντικό… πάνω στις υπάρχουσες σωληνώσεις θέρμανσης. Αντικαθιστούν τον λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου απαιτώντας ελάχιστο χώρο εγκατάστασης, αντίστοιχο σε μέγεθος με μιας εξωτερικής μονάδας κλιματιστικού. Μπορείτε αν θέλετε να συνδυάσετε τη λειτουργία τους και με ηλιακό θερμοσίφωνα – για οικονομικότερο ζεστό νερό χρήσης – και με σύστημα φωτοβολταϊκών, για μηδενισμό του κόστους θέρμανσης.

Αντλία θερμότητας: Σε τρία επίπεδα τα κέρδη μας

Τα κέρδη από τη χρήση της είναι πολλαπλά. Με την εγκατάστασή της κερδίζουμε σε τρία επίπεδα: στην απόδοση, την οικονομία ενώ κερδίζει και το περιβάλλον! Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται εξίσου για θέρμανση και ψύξη. Είναι τόσο αποτελεσματικές, που αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας μειώνοντας το κόστος θέρμανσης 65% σε σχέση με συμβατικά καύσιμα. Το σπίτι εξοικονομεί έως και 80% ενέργεια! Με οικονομικούς όρους, αυτό εκφράζεται σε 52% κέρδος, αν αντικαταστήσουμε λέβητες φυσικού αερίου και σε 55% κέρδος αν αντικαταστήσουμε λέβητα πετρελαίου.

Το ψυκτικό μέσο που χρησιμοποιούν οι αντλίες θερμότητας είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Έτσι μειώνουμε και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) προς την ατμόσφαιρα. Παράλληλα, έχουν αθόρυβη λειτουργία, (60db).

Αντλία θερμότητας: Οι τρεις τύποι

Χωρίζουμε τις αντλίες θερμότητας σε τρία είδη:

  • Το πρώτο είναι οι αντλίες αέρος-αέρος, παρόμοιες με τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά, που στις σύγχρονες εκδοχές τους είναι αποδοτικά συστήματα και έχουν το ατού ότι είναι και πολύ γρήγορης απόκρισης. Κι αυτό επειδή ανακυκλώνουν τον αέρα του σπιτιού και έτσι σε λίγα μόλις λεπτά μπορούν να αλλάξουν τη θερμοκρασία του χώρου.
  • Ο δεύτερος τύπος αντλίας θερμότητας είναι οι αέρα-νερού. Αυτές, αξιοποιώντας τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα, θερμαίνουν νερό, που κυκλοφορεί είτε στα θερμαντικά σώματα είτε στην ενδοδαπέδια θέρμανση. Τα συστήματα αυτά διασφαλίζουν σαφώς καλύτερες συνθήκες θερμικής άνεσης και αν είναι σωστά μελετημένα, είναι και οικονομικά αποδοτικά.
  • Ο τρίτος τύπος είναι οι αντλίες θερμότητας νερού-νερού. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε θερμότητα από έναν γεωεναλλάκτη αβαθούς γεωθερμίας, για να ζεστάνουμε το νερό στα θερμαντικά σώματα ή την ενδοδαπέδια θέρμανση. Αυτή είναι μια εξαιρετική μορφή θέρμανσης, από άποψη τόσο περιβαλλοντική όσο και οικονομική, γιατί η θερμοκρασία του εδάφους, τέσσερα-πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια, είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη της επιφάνειας τον χειμώνα.

ΠΗΓΗ

Επιπλέον δες εδώ τα οφέλη των ενεργειακών κουφωμάτων!

1 thoughts on “Αντλία θερμότητας: Τα πάντα για τον νέο τρόπο θέρμανσης

Comments are closed.