Net Metering, Επιδοτήσεις, Φωτοβολταϊκά

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη» : Παραδείγματα και κριτήρια εισαγωγής

Το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» έρχεται σύντομα να βοηθήσει χιλιάδες νοικοκυριά να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα. Το ΥΠΕΝ έχει εκδώσει την προδημοσίευση του προγράμματος το οποίο θα παρέχει κονδύλια έως και 150 εκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στέγης. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί οικιακά συστήματα αυτοπαραγωγής αποκλειστικά με μπαταρίες. Η μεγαλύτερη επιδοτούμενη ισχύς φωτοβολταϊκού θα είναι τα 10kW και αντίστοιχα, η ανώτερη επιδοτούμενη χωρητικότητα μπαταρίας θα είναι οι 10,8 κιλοβατώρες.

Η επιδότηση του προγράμματος θα καλύπτει περίπου το 60% της συνολικής δαπάνης του φωτοβολταϊκού έργου και το 100% της αγοράς μπαταρίας. Επίσης, η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται από 4 χρόνια (το νωρίτερο) έως 7 χρόνια (το αργότερο). Ας δούμε κάποια παραδείγματα που παραθέτει ο ενεργειακός σύμβουλος Στέλιος Ψωμάς στο «energypress»   για να καταλάβουμε την αξία της επένδυσης και την επιδότησης του προγράμματος:

Παράδειγμα 1: Μικρή κατανάλωση (4.500 KWh/έτος)

Στο πρώτο παράδειγμα το νοικοκυριό αυτό έχει μικρή ετήσια κατανάλωση (4.500KWh/έτος) και έτσι αρκεί ένα μικρό φωτοβολταϊκό ισχύος 3 kW, με μπαταρία χωρητικότητας 5 kWh ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.
Ένα ενδεικτικό κόστος επένδυσης χωρίς επιδότηση είναι 12.000 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και μπορεί να αποκλίνει ανάλογα τις συνθήκες τοποθέτησης). Αντιθέτως το κόστος με επιδότηση ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ. Το κέρδος στην 25ετία διαμορφώνεται σε 10.350 ευρώ χωρίς επιδότηση και σκαρφαλώνει στα 17.550 ευρώ, με επιδότηση.
Ο χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης, χωρίς την επιδότηση, διαμορφώνεται στα 14,6 χρόνια, ενώ όταν υπάρχει επιδότηση, πέφτει στα 7,2 χρόνια.

Παράδειγμα 2: Μεσαία κατανάλωση (7.500 KWh/έτος)

Στο παράδειγμα αυτό υποθέτουμε ότι το νοικοκυριό χρησιμοποιεί κλιματισμό ή αντλία θερμότητας ως μέρος θέρμανσης και άρα έχει αυξημένη κατανάλωση (7.500 KWh/έτος). Συνεπώς χρειάζονται φωτοβολταϊκά ισχύος 5 kW (με μπαταρία χωρητικότητας, επίσης 5 kWh).

Με τα δεδομένα αυτά, το ενδεικτικό κόστος της επένδυσης ανεβαίνει ελαφρώς στα 14.000 ευρώ, χωρίς επιδότηση και στα 7.000 ευρώ, με επιδότηση. Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας θα αποκομίσει στη 25ετία ένα κέρδος περίπου 30.000 ευρώ (χωρίς επιδότηση), έναντι 38.800 ευρώ, με επιδότηση. Ο χρόνος αποπληρωμής διαμορφώνεται στα 8,8 και στα 4,4 έτη αντίστοιχα.

Παράδειγμα 3: Μεγάλη κατανάλωση (10.000 KWh/έτος)

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα νοικοκυριό με πολύ μεγάλη ετήσια κατανάλωση, της τάξης των 10.000 kWh (833 kWh το μήνα). Υποθέτουμε ότι το νοικοκυριά χρησιμοποιεί κλιματισμό ή αντλία θερμότητας ως μέρος θέρμανσης και για αυτό έχει αυξημένη κατανάλωση. Συνεπώς χρειάζονται φωτοβολταϊκά ισχύος 7 kW και μπαταρία χωρητικότητας 7 kWh για να καλύψει τις ανάγκες του.
Εντελώς ενδεικτικά, το κόστος αγοράς του συστήματος, χωρίς επιδότηση, υπολογίζεται στα 17.500 ευρώ, και μετά από επιδότηση, πέφτει στα 8.750 ευρώ. Το κέρδος στην 25ετία, χωρίς επιδότηση, διαμορφώνεται στα 48.650 ευρώ, ενώ με επιδότηση ανεβαίνει κοντά στα 60.000 ευρώ. Τα 7,5 και τα 3,5 χρόνια είναι αντίστοιχα οι χρόνοι απόσβεσης.

Είναι προφανές ότι όσο μεγαλώνει η ισχύς του φωτοβολταϊκού, τόσο πέφτει και ο χρόνος απόσβεσης. Όσο δηλαδή περισσότερη ενέργεια παράγει το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων επιτυγχάνει το νοικοκυριό στην 25ετία.

Πλεονεκτήματα χρήσης μπαταριών

  • Σε όλα τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής, η χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταριών) αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού της παραγόμενης με τη καταναλισκόμενη ενέργεια (άρα και το οικονομικό όφελος).
  • Οι μπαταρίες συμβάλουν στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου (κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες).
  • Η αποθήκευση παρέχει ακόμη ασφάλεια εφοδιασμού και προστιθέμενη αξία στα φωτοβολταϊκά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως UPS σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος.

Κριτήρια εισαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, θα διαμορφωθούν τρεις κατηγορίες για νοικοκυριά:

  • Τα ευάλωτα νοικοκυριά θα επιδοτούνται στο 100% για τη μπαταρία και στο 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα.
  • Τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 100% για τη μπαταρία και στο 35% για το φωτοβολταϊκό.
  • Τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 90% για τη μπαταρία και στο 25% για το φωτοβολταϊκό.

Επίσης, έχει προβλεφθεί bonus επιδότησης για τις κατηγορίες ΑΜεΑ, μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνων.

Κάλεσε μας στο 2310 850 976 για  να αρχίσεις την ενεργειακή σου αλλαγή.

Ήξερες ότι υπάρχει αρκετή ηλιακή ενέργεια που χτυπά τη Γη κάθε ώρα για να καλύψει όλες τις ανάγκες ενέργειας της ανθρωπότητας για έναν ολόκληρο χρόνο?

Επιπλέον

  • Δες εδώ 10 ακόμα επιδοτούμενα προγράμματα για θέρμανση και ενεργειακή αναβάθμιση.
  • Δες εδώ 6 συχνά λάθη σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Πηγή 1 , Πηγή2