Net Metering, Φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά: 6 λάθη  

Εδώ θα βρείτε 6 συχνά λάθη προς αποφυγή πριν εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά συστήματα. Αυτά είναι:

1. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πριν τη βελτίωση της ενεργειακής κλάσης της εγκατάστασης.

Τα φωτοβολταϊκά δεν αποτελούν την απόλυτη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα ενός νοικοκυριού. Για να μπορέσουν τα φωτοβολταϊκά να είναι πιο αποτελεσματικά θα πρέπει να αντικαταστήσουμε παλιές και ενεργοβόρες συσκευές με νέες συσκευές αυξημένης ενεργειακής κλάσης. Για αυτό πριν προχωρήσουμε στην αγορά φωτοβολταϊκού θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε πως να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας κατάσταση.

2. Ελλιπής υπολογισμός αναγκών.

Τα στοιχεία που επηρεάζουν τον σχεδιασμό ενός φωτοβολταϊκού είναι πολύ περισσότερα από την απλή καταμέτρηση των καταναλώσεων μας. Πριν από την αγορά οποιουδήποτε φωτοβολταϊκού συστήματος  θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό. Επίσης να κάνουμε την δική μας έρευνα και να ρωτάμε ανθρώπους που έχουν ένα παρόμοιο σύστημα. Έπειτα να αποφασίζουμε και να επενδύουμε. Επίσης πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες που θα έχουμε στο μέλλον (πχ ένας γάμος, ένα παιδί, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο). Για να υπάρχει δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων του συστήματος πρέπει να ικανοποιούνται κάποια κριτήρια. Αυτά είναι: ο διαθέσιμος χώρος για φωτοβολταϊκά, και οι δυνατότητες και τα περιθώρια στην αντοχή των εξαρτημάτων του συστήματος.

3. Αγορά εξοπλισμού με βάση την τιμή.

Το φθηνό πολλές φορές είναι το ακριβό γιατί θα χρειαστεί να το αγοράσουμε πολλές φορές. Το ίδιο ισχύει και στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Επίσης, όπως και σε άλλες αγορές όταν υπάρχει άνθηση, εμφανίζονται νέοι πωλητές με προϊόντα τα οποία φαίνεται να έχουν ιδανικά χαρακτηριστικά. Τα προϊόντα αυτά έχουν απίστευτα ελκυστικές τιμές και ορούς εγγύησης που μοιάζουν πολύ καλά για να είναι αληθινά. Για αυτό χρειάζεται ερευνά και προσοχή. Θα πρέπει πάντα να επιλέγουμε προϊόντα από καταξιωμένους επενδυτές οι οποίοι εμφανώς επενδύουν και είναι καταξιωμένοι για πολλά χρονιά στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Μετράει επίσης να έχουν προσιτό προσωπικό και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη. Ένας προμηθευτής που θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιριακή άνθηση της αγοράς, υπόσχεται πολλά χωρίς απαραίτητα να τα πραγματοποιεί. 

4. Ελλιπής σχεδιασμός του συστήματος.

Ο σχεδιασμός του συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που τον επηρεάζουν. Αυτοί είναι: το καταναλωτικό προφίλ της εγκατάστασης, η γεωγραφική περιοχή, ο προσανατολισμός και η κλίση της στέγης κλπ. Για παράδειγμα σε ένα off grind οικιακό σύστημα, η συνολική ισχύς των καταναλωτών επηρεάζει την απαιτούμενή ισχύ του αντιστροφέα την χωρητικότητά των μπαταριών και τον αριθμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Η τάση των μπαταριών επίσης επηρεάζει την επιλογή του αντιστροφέα ενώ η ισχύς των φωτοβολταϊκών πλαισίων και η επιλεγμένη τάση των μπαταριών επηρεάζει την επιλογή του ρυθμιστή φόρτισης. Στους παραπάνω υπολογισμούς θα πρέπει να υπολογίσουμε τις απώλειες του συστήματος, την ηλιοφάνεια της περιοχής καθώς και τις επιθυμητές μέρες αυτονομίας. Επίσης θα πρέπει να συντηρούμε συχνά την εγκατάσταση της καλωδίωσης ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και να αποφύγουμε υπερθερμάνσεις και πυρκαγιές. Ένας ειδικός εγκαταστάτης φωτοβολταϊκών μπορεί να αναλύσει υπεύθυνά αυτές τις ανάγκες. Μπορεί να μελετήσει τις αντοχές του χώρου εγκατάστασης και να βρει την καλύτερη εναλλακτική για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού.

5. Συσχέτιση μεταξύ ηλιακών ωρών και ωρών ηλιοφάνειας.

Πολλοί όταν ξεκινούν με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συγχέουν τις ηλικιακές ώρες με τις ώρες ηλιοφάνειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά λάθη στην διαστασιολόγηση ενός φωτοβολταϊκού. Ας δούμε την διαφορά. Ώρες ηλιοφάνειας είναι οι ώρες τις οποίες ο ήλιος βρίσκεται στον ουρανό. Αντιθέτως μια ηλιακή ώρα ισοδυναμεί με 1000 watt ηλιακής ενέργειας που ακτινοβολεί σε μια επιφάνεια 1τμ για μια ώρα. Δηλαδή, οι ηλιακές ώρες μας δείχνουν πόσες ώρες η ημερήσια ισχύς της ακτινοβολίας του ηλίου ισοδυναμεί με την ιδανική ακτινοβολία σε συνθήκες STC. Για παράδειγμα η ακτινοβολία του ηλίου στα μέσα Ιουλίου σε μια περιοχή της Κρήτης μεταξύ 1-2 μμ. αντιστοιχεί σε μια ηλιακή ώρα. Αντίθετα, στην ίδια περιοχή η ακτινοβολία του ηλίου μεταξύ 9-10πμ αντιστοιχεί σε μισή ηλιακή ώρα. Όπως βλέπουμε, η διαφορά είναι τεράστια και μπορεί να οδηγήσει σε λάθη στον σχεδιασμό ενός φωτοβολταϊκού.

6. Κακή εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Ένα επίσης σημαντικό και επικίνδυνο λάθος είναι η ελλιπής κακή εγκατάσταση των εξαρτημάτων του φωτοβολταϊκού συστήματος. Θα πρέπει να προσέχουμε την ασφαλή εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ την στέγη μας. Με την χρήση ειδικών συστημάτων που εξασφαλίζουν την σταθερότητα τους αλλά και τον στον αερισμό τους αποφεύγουμε μελλοντικές ζημιές. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μεγάλος εχθρός για την απόδοση τους. Έτσι, θα πρέπει να επιδιώκουμε πάντα τον ιδανικότερο προσανατολισμό και κλίση τους. Θα πρέπει να κρατάμε εξαρτήματα όπως αντιστροφείς, ελεγχτείς φόρτισης και μπαταρίες μακριά από υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Αν αυτά τα εξαρτήματα υποστούν ζημιές τότε αυτό απειλεί την αρχική μας επένδυση και είναι κοστοβόρο.

Επιπλέον

Δες εδώ ότι γνωρίζουμε για την επιδότηση σε φωτοβολταϊκά στέγες με ή χωρίς μπαταρίες. 

ΠΗΓΗ

Ήξερες ότι σε 30 χρόνια, ένα μέσο σύστημα φωτοβολταϊκών στέγης μπορεί να μειώσει τη ρύπανση κατά περίπου 100 τόνους διοξειδίου του άνθρακα? Αυτό σημαίνει καθαρότερο αέρα για όλον τον πλανήτη.

One thought on “Φωτοβολταϊκά: 6 λάθη  

Comments are closed.